21. märts 2015

Kräsupea kook





Klassika. 
Vana retsept (saadud emalt ja selle emalt ja.... noh, kes seda mäletab).

Põhi:
250g hapukoort
2 muna
0,5 klaasi suhkrut
1tl soodat ja 1/2 tl äädikat (või asenda 1 kuhjaga tl küpsetuspulbriga)
1 kl jahu
kakaod (olenevalt eelistustest 1-2 spl.; mina panen igaks petteks ikka 2,5)

Tükid (esialgu teine põhi, mis lõigatakse peale ahjust tulekut tükkideks):
250g hapukoort
2 muna
0,5 klaasi suhkrut (kui eelistad magusat kooki, siis 2/3 klaasi, meile piisab poolest ka küll ja veel)
1tl soodat ja 1/2 tl äädikat (või asenda 1 kuhjaga tl küpsetuspulbriga)
1 kl jahu
vaniljet (olenevalt eelistustest 1-2 tl.; mina panen igaks petteks ikka 2,5tl)

Kaste (hapukoor, kuhu sisse sulpsad valged tükid enne pruunile põhjale kuhjamist):
2 pk. hapukoort (jah, lähebki tõesti seda palju)
2 spl suhkrut
maitse järgi vaniljet

Glasuur (šokolaadilaadne asi, mida võid niristada korra tükkide ladumise keskel hunniku vahele või lihtsalt hiljem peale):
50 g võid
3 spl suhkrut
3 spl piima
1 spl hapukoort
2 spl kakaod

Sega kokku nii pruun, kui valge põhi. Küpseta 180 kraadi juures kuni on küpsed (nii 20 - 25 minutit).
Pruun põhi jäta tervena kõrvale. Valge põhi lõika jahtununa 2x2 cm kuubikuteks (kuubiku kuju ja ühtlus pole väga oluline).  Võta jahtunud pruun põhi ja valged kuubikud. Hakka kuubikuid ükshaaval kastma läbi hapukoorekastmest ja aseta rohke koorega koos pruunile põhjale. Nii kuni koogi piisava kõrguse saavutamiseni või kuni tükid on otsas. Nirista peale glasuur.

*Valgete hapukooreste tükkide ladumise poole peal võid panna osa glauuri juba koogi vahekihiks, seejärel laduda ülejäänud kuubikud ja siis katteks jälle glasuur.
* Soovi korral sobvad selle koogi sisse hästi ka värsked vaarikad/maasikatükid.
* Põhjasid tahad sa saada rohkelt kerkinuna, sõmer ja auklik tekstuur võimaldab hapukoorel kenasti igale poole imbuda.
* Mida kooresem, seda parem- palju koort tõmbab kiirelt koogi sisse.
* Kooki hea pakkuda peale mõningast seismist (kui oled üks neist superkangelastest, kes suudab koogi söömisega oodata järgmise päevani, siis see oleks parim aeg selle maiuse tarbimiseks).

Laisale kokale
Uus retsept

Põhi:
pakk Vilma muffinipulbrit (pruuni)
pool klaasi vett
pool klaasi õli
pool klaasi hapukoort
pool tl küpsetuspulbrit
supilusikatäis kakaod (tumedat)

Tükid (esialgu teine põhi, mis lõigatakse peale ahjust tulekut tükkideks):
250g hapukoort
2 muna
0,5 klaasi suhkrut
1tl soodat ja 1/2 tl äädikat (või asenda 1 kuhjaga tl küpsetuspulbriga)
1 kl jahu
vaniljet (olenevalt eelistustest 1-2 tl.; mina panen igaks petteks ikka 2,5tl)

Kaste (hapukoor, kuhu sisse sulpsad valged tükid enne pruunile põhjale kuhjamist):
2 pk. hapukoort
2 spl suhkrut
maitse järgi vaniljet

Glasuur:
Tumedat ja piimašokolaadi  (nt 100 ja 200g)
Rõõska koort (vahukoor)

Sulata šokolaad,lisa ettevaatlikult vähehaaval paar spl. rõõska koort(sooja). Sega, kalla kohe koogile .
Koor hoiab šokolaadi uuesti kivikõvaks ja lõigatamatuks muutumast seega mida voolavamat ja vähemtahkemat šokolaadi tahad, seda rohkem koort paned.

Edasi töö käik  sama, mis vana retsepti puhul.


PS- kasutades Vilma pulbrist pruuni põhja, jääb sul 24* läbimõõduga ümarast vormist veel osa muffinikraami üle ka.
Võimalus: tee ikkagi terve kogus tainast ja osast valmista lihtsalt hapukooreseid muffineid. Või veel üks väiksem pruun koogipõhi.