16. jaan 2013

Sefiir





Kasutada keskmiseid või pigem suuremaid mune,

Ühte kaussi 5 munavalget mida hakata vahustama samal ajal kui toimub suhkrusiirupi segamine pliidi peal (1 muna kohta 70 gr suhkrut ja 10 ml vett, ehk viie muna peale 350 gr suhkrut ja 50 ml vett - lasta korraks keema ja siis vaikselt podiseda kogu aeg segades), siirup on valmis kui suhkur on lahustunud ja taldrikule pannes tekitab siirup tilga mitte ei valgu laiali (või jätab kahvliga potist kõrgelt niristades  niidi). Kui siirup valmis ja muna vahus, siis valada siirup ettevaatlikult munavalgele kogu aeg nö siirupinire tappes, siis lisada sidrunihapet maitse järgi (umbes ehk 1-1,5 teelusikatäit) ja vahustada nii kaua kuni sefiir hakkab mööda miksrit üles tulema, ca 12-15 min kokku sellest ajast kui hakkas valge vahustamine. 


¤ Kui suhkrusiirup jääb keetes valge ja sõmer nagu suhkur, oli vedelikku lisaks liiga vähe.
¤ Mida rohkem suhkrusiirupit muna peale paned, seda venivam, tugevam, pealmist kõvat kihti moodustavam sefiir jääb. Mulle meeldib selline pealt tugeva "nahaga" sefiir mitte pehmeke, panen siirupit suti rohkem.
¤ siirupit on parem keeta paksupõhjalises potis
¤ kogu asja on kergem teha kas kahekesi (üks vahustab samal ajal muna ja teine teeb siirupit) või nii, et sina teed siirupit ja köögikombain mune.